kadim bilgeliğin yolculuğu devam ediyor...
Bir Küçük Ada Ekonomisi: Bahreyn ve Türkiye İle Ticari İlişkileri
Uluslararası İlişkiler

Bir Küçük Ada Ekonomisi: Bahreyn ve Türkiye İle Ticari İlişkileri

Hüseyin SAK



Dünya siyaset sahnesine devlet olarak çıkışları henüz çok yeni, hatta Petrolün bulunmasına kadar göçebe bedevi kabilelerinin dünyaya kapalı bir hayat sürdüğü topraklardan ibaret olan Kuveyt, Katar, BAE gibi komşularının aksine Bahreyn, uzun tarihi boyunca sürekli olarak dış dünya ile yoğun temas içinde olagelmiş bir ülke olup, bu ilişkileri bugün de yoğun bir biçimde devam etmektedir.

Kuşkusuz bunun çok geçerli bir nedeni vardır: Ülkenin stratejik coğrafi konumu. Nitekim, geçmişte daha ziyade, önemli bir uluslararası ticaret güzergahı üzerinde yer almasına bağlı olarak, zamanın büyük güçlerinin ilgisini çeken, bir dönem İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Portekiz arasındaki bölgedeki güç mücadelelerine sahne olan Bahreyn, tarihi boyunca, küçük boyutlarının zorlaması altında, bölgesel ve uluslararası güçlere ve ittifaklara sığınma ihtiyacı içinde olmuş, bu meyanda, bağımsızlık öncesindeki yaklaşık bir yüzyıl boyunca İngiliz koruması altında yaşamıştır.

Bahreyn’in stratejik önemi, bağımsızlık sonrası modern dönemde de artarak devam etmekte olup, son derece küçük yüzölçümüne ve büyükçe bir kentin ölçülerini aşmayan mütevazı nüfusuna rağmen, Bahreyn’in günümüzde bağımsız bir Devlet olarak varlığı dahi, bir dereceye kadar bu stratejik önemine atfedilebilir.
Bu yüzdendir ki, geçmişte olduğu gibi bugün de, ülkenin uluslararası ilişkileri bütünüyle coğrafi konumunun damgasını taşırken, petrolün alevlendirdiği bölge üzerindeki devasa menfaatler karşısında pek küçük kalan boyutları da bu ilişkilerin niteliğini belirleyen temel faktörlerin başında gelmektedir.

Temin Edebilirliği: Tükendi Yayın Tarihi: 2013
ISBN: 978-975-6124-27-7 Baskı Sayısı: 1. Baskı
Sayfa Sayısı: 110 Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı Boyut: 16x24 cm
Kategori: Siyaset , Ekonomi, Uluslararası İlişkiler

En Çok Satanlar

Sosyoloji

Uluslararası İlişkiler